joi, 9 iunie 2011

MARIA MAGDALENA CRIŞAN, filonul de fum, mogoşoaia

Ciprian Chirileanu este un artist care îşi reprezintă timpul şi generaţia sa. Activ, mereu în mişcare, neconvenţional, atât prin ceea ce face, cât şi prin modalitatea originală de a-şi promova creaţia, implicat profund în problemele cotidiene, într-un cuvânt, interesat de social, arta sa este expresia artistului marcat de mediul în care trăieşte. După expoziţii deschise în sălile Aeroportului, iar apoi ale Penitenciarului din Timişoara, dar şi în Galerii de Artă sau Muzee, acum este prezent la galeria Foişor a Palatului Mogoşoaia.

Ce ne-a atras la Ciprian Chirileanu? În primul rând dorinţa de a fi prezent, de a cunoaşte în mod direct problematica ce o abordează şi nu în ultimul rând rezultatele muncii sale. După un debut promiţător (...), aşa cum remarcau cronicarii, grafica este cea care îl stimulează, îl ajută să dea expresie gândurilor sale. În diferite tehnici de gravare, în desene el dă concreteţe impactului vizual, conştientizează tarele acestei lumi. În general, atitudinea sa este expresia unui civism necesar în raportul nostru cu natura, cu mediul, în comunicarea umană. Gândite serial, în cicluri el preia semnul plastic, în cazul de faţă, linia şi punctul, într-un registru al scriiturii, al sugestiei, dar poate mai important, al stărilor. Lucrările prezente în Galeria Foişor fac parte din ciclul FILONUL DE FUM. Chiar fără a le privi nu putem exclude determinanta lor ecologică. Cu siguranţă sursa lor de aici provine. Privindu-le, un joc subtil de pete, linii, froteuri, intensităţi cromatice diferite ale alb-negrului, ritmuri, ne scot din atmosfera opresivă a motivului. Filonul de Fum este metafora iluziilor noastre, a speranţelor, simbolul capacităţii de a regenera continuu.
Întâlnirea cu Ciprian Chirileanu este surprinzătoare. Cu un simţ marcat al monumentalului, aceste lucrări devin în Galeria de la Mogoşoaia o instalaţie, recrează într-un spaţiu restrâns un bogat univers imaginativ.

Maria-Magdalena Crişan, critic de artă, vernisaj Filonul de Fum, Galeria Foişor, Mogoşoaia, 2003

Lucrările pot fi vizualizate la
http://ciprianchirileanu-art.blogspot.ro/2011/06/filonul-de-fum.html

......

Statuia lui Lenin și grafica lui Ciprian Chirileanu
„(...) Artistul, în plină efervescență creatoare, este la a treia expoziție din acest an și foarte aproape de cea de-a patra, care va fi vernisată în luna iulie. (...)”.
Aurora Mărgeanu, Prima Oră, 12 iunie 2003, Timișoara




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu