marți, 21 iunie 2011

ÎNCONJURAT DE IARBĂ, Galeria Helios, Timişoara, 2009









Expoziţie personală la Galeria Helios, Timişoara, 2009

Spațiul integral al galeriei Helios a fost transformat într-o instalaţie „imersivă”, dar şi într-o lume imaginartă de subsemnat, vizuală şi literară, transpusă scenografic.
Parcursul ei (poate) conține elemente specifice din conceptual art, instalaţie, videoart, suprarealism, performance-art, landart, dominate de gazon (real) întins pe podea, tifon prin aer, siluete alergând, măști care (te) privesc, linogravură prin iarbă și texte fără pretenția unei literaturi de succes.
Conceptul şi lucrările proiectului Înconjurat de iarbă au ca suport corespondenţa purtată între doi prieteni – personajele principale – atunci când unul dintre ei decide să înconjoare Pământul pe jos, de unul singur. Singura hartă folosită respectă cu stricteţe direcția rectilinie aleasă spontan la plecare, neținând cont de numeroasele obstacolele care pot apărea pe traseu. 
Sunt descrise evenimente şi anumite stări emoţionale petrecute, oarecum telepatic, între cei doi prieteni: cel care pleacă într-o călătorie iniţiatică în lumea largă, versus cel care rămâne acasă, conform relaţiei umbra-persona (C. G. Jung). În final, cei doi prieteni se contopesc într-o singură entitate, ca rezultat al reflecțiilor lor, materializată prin apariția personajului numit UTO, un astru luminos.

Expoziția a fost însoțită de un text critic semnat de Olivia Nițiș - publicat ulterior în revista Contrapunct, 1-3, septembrie 2009:

"Înconjurat de iarbă şi de el însuşi
Ciprian Chirileanu este un artist care se joacă serios. Grafica lui nu are monotonia unui discurs clasic, are nerv gestualist decantat în abstractizări cu iz modernist şi o deschidere către extinderea de suprafeţe, ieşirea din bidimensional, crearea de ambienturi neconvenţionale, de environment-uri interactive, aşa cum este cazul expoziţiei sale recente, Înconjurat de iarbă, de la galeria Helios din Timişoara. (...)"

Comentariul critic integral, povestirile cu rol de concept al lucrărilor, imagini cu lucrările din expoziție, precum și alte detalii mai ample care întregesc proiectul artistic, la





Înconjurat de iarbă, afiș



ÎNCONJURAT DE IARBĂ 1-7, linogravură, tifon, 88x66 cm, 2009









ÎNCONJURAT DE IARBĂ 1-5, linogravură, tifon, 55x23 cm, 2009


Înconjurat de iarbă, video, 4' 24", 2009 - aici o varianta mai scurtă, 1'18".
Vizionarea integrală la 





Making of 1 - Renée Renard




Making of 2 - Renée Renard


.....

Tifonul - Introducerea materialului textil medical în creația personală, încă din 2003, a apărut ca o continuitate firească a experimentelor realizate în tehnicile tradiționale ale gravurii și a tendinței mele (prezentă încă în lucrările de licență) de a grava pe plăci cu dimensiuni cât mai mari posibile. Suprafața de imprimare a presei (de gravură) clasice nu-mi mai erau de ajuns, iar monotipia deja o stăpâneam... La care se adaugă lipsa hârtiei din comerț cu textura ei specifică pentru tipar. Rezultatul a condus firesc și în timp, spre lucrări de dimensiuni monumentale, apoi tridimensionale și, mai departe, la crearea de instalații (artistice).

Alte instalații cu tifon:

Remember box, 2005 și

Torța, 2008  http://ciprianchirileanu-art.blogspot.com/2011/06/torta.html

Cariatidele memoriei, 2008  http://ciprianchirileanu-art.blogspot.com/2011/06/cariatidele-memoriei-bienala-vilnius.html

Coloane, 2008  http://ciprianchirileanu-art.blogspot.com/2011/06/coloane-canakkalle-turcia.html 

Clepsidre, 2008  http://ciprianchirileanu-art.blogspot.com/2011/06/xms-2.html 

Liniște, 2008  http://ciprianchirileanu-art.blogspot.com/2011/06/ieeb-2008.html

Pleoapă, 2011  http://ciprianchirileanu-art.blogspot.com/2011/06/pleoapa_22.html






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu