marți, 31 mai 2011

PESTERA 2001, Româneşti, jud. Timiş


CONCERT CARGO LA PEŞTERA ROMÂNEŞTI
Pentru prima dată, în borta pământului va fi deschisă o expoziţie de grafică
(...) Ca în fiecare an, în Peşteră vor fi instalate 15 reflectoare mari, 1 km de cabluri, sonorizatoare. Concertul Cargo va dura cel puţin o oră, iar biletul costă 40 000 lei şi se poate cumpăra de jos, din sat, sau la intrarea în peşteră. Din satul Româneşti până la peşteră e de mers vreo 45 de minute: traseul e însemnat cu o cruce galbenă, iar priveliştea e superbă. În peşteră sunt constant 10° C; se impun bocancii şi puloverele. (...) Pentru prima dată în 19 ani, evenimentul de la Româneşti va mai avea ceva în plus: o expoziţie de grafică şi linogravură semnată Ciprian Chirileanu. „N-aş vrea să pară un teribilism alegerea mea de a expune în Peşteră, după cum n-aş vrea să fie un plicticos vernisaj clasic. E un proiect mai vechi al meu: în 1998 am expus caricatură la Penitenciar, loc de Penitenţă. În 1999, am făcut o expoziţie la Aeroport, la Poarta Cerului. Acum cobor în peşteră, în Abis”, mărturiseşte artistul. Cum de la picturile rupestre până astăzi, nimeni n-a mai făcut... speografică, amatorii de rarităţi pot cumpăra lucrările expuse, unele dintre ele având dimensiuni de 5x1,5 m.
S. P. Donici – Agenda Zilei, 19 octombrie 2001



...
UN NOU CONCERT LA ROMÂNEŞTI
(...) La această manifestare, de altfel unică în ţară, va concerta, începând de la ora 13.00, formaţia rock Cargo. Un eveniment inedit va fi expoziţia de grafică şi linogravură a artistului plastic Ciprian Chirileanu, autorul unui ciclu de expoziţii neconvenţionale. După cele realizate la Penitenciarul Timişoara şi la Aeroportul Internaţional Timişoara, cu o tematică adecvată, el a optat pentru o primă expoziţie realizată într-o peşteră, tematica lucrărilor sugerând abisul, extremul, afundătura. Artistul spune că de la oamenii preistorici, cunoscuţi prin picturile lor rupestre, nu s-a mai făcut artă în peşteră, iar vernisajul în sine se doreşte a fi un mini-spectacol. (...)
L. P. – Ziua de Vest, 19 octombrie 2001




...
CARGO – ROCKUL PEŞTERII ROMÂNEŞTI
(...) Trebuia simţit. Trebuia cântat. Trebuia dansat. De povestit, nu se poate povesti. Eventual, se poate spune spune că spectacolul s-a terminat cu deschiderea spre vizitare a capătului peşterii, locul unde au fost expuse lucrările lui Ciprian Chirileanu – un artist deosebit, îndrăgostit de locurile neconvenţionale pentru exprimarea lucrărilor sale. (...)
Flavius Boncea – Timişoara, 23 octombre 2001




...
CARGO ÎN PEȘTERĂ
(...) a mai avut loc expoziția de grafică și linogravură a artistului plastic Ciprian Chirileanu, o altă noutate, pentru că după unii, de la oamenii preistorici nu s-a mai facut artă în peșteră. (...)
Ștefan Both - Focus Vest, 26 octombrie-1 noiembrie 2001




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu