marți, 31 mai 2011

PENITENCIAR 1998, Timişoara



DE IERI PENITENCIARUL TIMIŞOARA GĂZDUIEŞTE, ÎN PREMIERĂ, O EXPOZIŢIE DE CARICATURI
Între acestea sunt prezentate şi lucrări ale deţinuţilor

Una dintre cele mai grăitoare lucrări incluse în expoziţia de caricaturi găzduită în premieră de Penitenciarul Timişoara reprezintă un deţinut care forţează gratiile de la ferestre, cu mâna dreaptă şi piciorul drept aflându-se, ambele, în afară, iar în prim-plan se poate citi un alineat din Constituţie: „Orice fiinţă umană are dreptul la viaţă, la libertate şi la securitatea persoanei sale”. Deschisă ieri după-amiază, sub genericul „Ziua porţilor deschise”, titlu ce exprimă suficient de transparent deschiderea dovedită de conducerea unităţii de aproximativ un an de zile, de când comanda a fost preluată de lt. col. Ioan Băla, expoziţia cuprinde 70 de caricaturi realizate de Cici Chirileanu, student în ultimul an la Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, care şi-a propus încă din 1993 să organizeze o expoziţie de caricaturi la penitenciar, ca un „gest uman pentru deţinuţi, în speranţa de a contribui la recuperarea lor”. Din multitudinea lucrărilor expuse, aproximativ o treime sunt „pe linie” – ele abordează din mai multe perspective delicatul subiect al omului privat de libertate – iar alături de acestea sunt prezentate 20 de reviste cu conţinut moral-religios, 21 de lucrări de grafică religioasă, grafică satirică şi 17 caricaturi realizate de deţinuţi din penitenciarul timişorean, în nota celor publicate în premieră într-o ediţie din luna februarie a cotidianului „Realitatea”. În timp ce exponatele celor „găzduiţi” pe termen mai lung sau mai scurt de penitenciarul Timişoara sunt datate 1997-1998, caricaturile cu semnătura lui Cici Chirileanu sunt desenate în perioada 1986-1998, prima dintre ele (în ordine cronologică) reprezintă un deţinut legat de un călău dotat cu echipamentul specific. Dacă „Ziua porţilor deschise” a fost o oportunitate pentru „civili” să vadă expoziţia de caricaturi de la Penitenciarul Timişoara, deţinuţii vor putea face acelaşi lucru în următoarele trei-patru zile, ei vizitând-o în grupe formate din membrii unei camere.

Patricia Manole – Realitatea, 2 aprilie 1998



...
IERI, PENITENCIARUL TIMIŞOARA A GĂZDUIT O EXPOZIŢIE DE CARICATURĂ ŞI DESEN SATIRIC
Noua clădire a Penitenciarului Timişoara a găzduit, ieri după amiază, o expoziţie de caricatură şi desen satiric. Autorul, Ciprian Chirileanu-Cici, student în anul V la Facultatea de Arte - secţia Grafică, a ales nu întâmplător închisoarea pentru prezentarea lucrărilor sale. „O treime din materialele realizate de mine, în perioada 1990-1998, cu o pauză de aproape patru ani, sunt legate, mai mult sau mai puţin, de viaţa deţinuţilor”, a declarat Cici. Expoziţia a cuprins aproximativ 70 de caricaturi şi desene satirice, apreciate în mod deosebit de către gazetarul Iosif Costinaş: „Sunt plăcut impresionat de faptul că Ciprian Chirileanu-Cici a avut înţelegerea de a organiza această expoziţie de desen satiric, în special, şi de caricatură, aici, în penitenciar. Alegerea lui reprezintă ceva foarte frumos şi omenesc. Pentru deţinuţi este binevenit să aibe contacte cu oamenii din afară. În ceea ce-l priveşte pe Ciprian, el nu are încă un stil propriu. Oscilează între caricatură şi desen satiric (...)”, consideră dl. Costinaş. Ciprian Chirileanu a vrut ca el însuşi să apară la vernisaj în haine de puşcăriaş. După plecarea vizitatorilor expoziţiei, deţinuţii de la Penitenciarul de pe Popa Şapcă au avut posibilitatea să admire şi ei lucrările lui Cici.

Gh. Telbisz – Renaşterea Bănăţeană, 2 aprilie 1998




...
CICI ŞI-A EXPUS CARICATURILE ÎN PENITENCIAR
El i-a întâmpinat pe curioşi îmbrăcat în haine vărgate... autentice
Penitenciarul Timişoara a fost luat cu asalt, ieri după amiază, de cei care, din interes sau curiozitate, au ţinut să vadă creaţiile lui Ciprian Chirileanu, student în anul terminal la Facultatea de Arte Plastice. Expoziţia a fost organizată într-unul din pavilioanele penitenciarului – unde au fost expuse creaţii de caricatură şi desen satiric inspirate din viaţa deţinuţilor – în ideea de a aduce puţină căldură umană şi bunătate într-o asemenea instituţie. Având un caracter inedit (este prima expoziţie de acest fel într-un penitenciar), prin acest vernisaj s-a dorit depăşirea prejudecăţilor. De remarcat este originalitatea autorului – „Cici”, care nu numai că a expus într-un asemenea lăcaş, dar, la prezentarea de ieri, a fost îmbrăcat în haine de deţinut. Cum cele 70 de lucrări au avut ca subiect principal detenţia, după plecarea publicului, puşcăriaşilor li s-a dat permisiunea să le vizioneze. Pe viitor, a spus lt. Col Ioan Băla, comandantul Penitenciarului Timişoara, se doreşte diversificarea acestor evenimente culturale, legate de activitatea oamenilor liberi...

Sabin Cercel – Agenda Zilei, 2 aprilie 1998





Arhivă personală - cu două emisiuni de știri, despre expoziție, de la TVR Timișoara și cealaltă TV...? ... nu mai știu exact (adaug informații noi, daca este cazul), link mai jos.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu